Dit gebeurt er met kleding die je retour stuurt

Online shoppen wat nog nooit zo makkelijk. Je gooit je winkelmandje vol en laat al je artikelen binnen een paar dagen je thuisbezorgen. Wat je niet past, stuur je weer net zo makkelijk retour. Vaak kosteloos. Maar wat gebeurt er met al die kledingstukken die we terugsturen?

De gemiddelde Nederlander stuurt ongeveer 15% van de bestelde pakketjes weer terug. Hiervan gaat kleding verreweg het meest heen en weer (40%), gevolgd door schoenen (30%). De meest voorkomende retourredenen zijn dat de bestelling niet voldoet aan de verwachting (43%), dat er expres meerdere maten zijn besteld (21%) of dat de kleding niet past (17%).

Nergens in Europa ligt het retourpercentage zo hoog als in Nederland. Uit een onderzoek van Multiscope, gingen vorig jaar na 23 miljoen online aankopen retour.

Zoveel kost jouw ‘gratis’ pakje retour

Retourzendingen zijn duur. Voor jou is het vaak helemaal gratis, maar het kost de webshops natuurlijk wel geld. Denk voorbeeld aan de kosten voor de verpakking en de bezorgkosten. En wanneer een pakket retour gaat, zijn er natuurlijk ook nog de extra vervoerskosten naar het distributiecentrum. Wanneer het pakketje daar aankomt, is er iemand die de retourzending controleert op eventuele schade en dat verwerkt in het systeem. Vervolgens wordt alle kleding netjes opgevouwen en opnieuw verpakt voor een eventuele volgende bestelling.

Alles elkaar kost een retour zo’n 12,50 Euro (de verzending, omgekeerde (extra) vervoerskosten, inspectie, netjes maken en distributie). In totaal kost dat Nederlandse webshops tientallen miljoenen per jaar.

Wat gebeurt er met de retouren die niet door de keuring komen?

Wanneer de retourzending niet door de keuring komt, dan wordt hij vernietigd. En het gaat niet om kleine hoeveelheden. De Nederlandse modesector houdt zo’n 21,5 miljoen kledingstukken per jaar over en ook retailers weten niet wat ze daarmee moeten doen. Jaarlijks worden 1,23 miljoen kledingstukken vernietigd en voorbeeld verwerkt tot vulling voor autostoelen, of verbrand. Maar echt harde, onafhankelijke cijfers zijn er niet. Waarschijnlijk wordt er meer vernietigd dan bekend is.

Duurzaamheid

Kortom: bestel niet klakkeloos te veel omdat je het toch wel terug kan sturen. Al dat heen en weer rijden zorgt voor extra CO2-uitstoot. En het verbanden van kleding is natuurlijk ook een grote verspilling van grondstoffen. Niet echt bevorderlijk voor het milieu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven