Blog

Waarom tweedehands kleding?

De mode-industrie is maar een gek wereldje: 52 nieuwe collecties per jaar, 80 miljard nieuwe kledingstukken per jaar, 140 miljoen kilo textiel wat wordt vernietigd per jaar, en zo gaat het lijstje nog wel even door. En dat allemaal omdat wij er zo nodig fashionable uit willen zien in het nieuwste van het nieuwste. Maar waarom moet alles nieuw worden gekocht en waarom doen we zoveel kleding naar de vuilnisbelt?

Grote vervuiler

Al dat produceren is natuurlijk helemaal niet goed voor het milieu. Als je al kijkt naar de hoeveelheid water die nodig is voor het produceren van één katoenen T-shirt (2700 liter!) en hoeveel bomen er jaarlijks worden gekapt voor de kledingindustrie (120 miljoen bomen!), dan kan je zelf wel bedenken dat deze industrie een enorme impact heeft op moeder natuur. Al langere tijd is het bekend dat de kledingindustrie de op één na grootste vervuiler is van de wereld: 10% van de CO2-uitstoot wordt erdoor veroorzaakt. Echter wordt de kleding vaak ook onder nare omstandigheden gemaakt, in fabrieken die onveilig zijn of waar het personeel flink onderbetaald wordt. Nog een reden om minder fast fashion te kopen. Maar hoe kunnen we dit stoppen?

Kopen maar niet dragen

Veel mensen hebben zo’n 5 tot 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen. Maar waarom? Omdat bijvoorbeeld de maat toch niet goed was, het item toch niet echt bij jou past, omdat je het alleen maar kocht puur om het kopen of omdat er inmiddels alweer een nieuwe collectie in de winkels hangt. Dit is natuurlijk heel erg zonde, helemaal nu je weet hoeveel milieuvervuiling het produceren van één kledingstuk met zich mee brengt en wat voor slechte werkomstandigheden eraan kleeft.

Secondhand does not mean second best

Ruilen!

De oplossing hiervoor is simpel: geen nieuwe kleding meer kopen, maar tweedehands! Het fijne aan tweedehands kopen is dat er aan de ene kant geen nieuw product (lees: geen extra milieuvervuiling en geen extra uitbuiting) gemaakt hoeft te worden en aan de andere kant kan jij je miskopen of de kleding die je simpelweg niet meer leuk vindt, kwijt. Plus, je vindt er vaak bijzondere items die je niet bij populaire winkels zou vinden. Heb je een geweldige blouse gezien? Vraag eens rond bij vriendinnen, je moeder of je zus of zij niet toevallig zo’n blouse hebben liggen. Of struin vintage/tweedehands winkels af op zoek naar het perfecte exemplaar. Je kan ook op zoek gaan op internet naar die leuke tweedehands blouse. Alles is te vinden!

Dus koop niets nieuws meer, maar swop!

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *